Kitty Tijbosch

Vrijheid in creatie


'Ik hou van creëren; ik hou van het uitdagende proces dat er iets uit mijn handen onstaat wat er nog niet was’.

 

In 2015 kreeg Kitty Tijbosch een steen, hamer en beitel in handen en was ze op slag verslingerd aan het beeldhouwen. Het weerbarstige materiaal dwingt geduld en focus af; steen is onverbiddelijk en biedt geen herkansing.

De golvende vormgeving en het sterke lijnenspel laten haar grafische achtergrond zien en kenmerken haar stijl. Waar ze begon met het verbeelden van (zeil)boten en vogels werden de sculpturen gedurende de tijd steeds abstracter.

In de serie Hemelreikers laat ze de figuratie volledig los en richt ze zich op de symboliek en gevoelswaarden van de vorm. In deze vormtaal drukt zij zich het beste uit; beweging, stroming, expressie, verlangen en groei komen hierin samen. Het gevoel van vrijheid en avontuur ligt besloten in de essentie van haar werk.

 

Kitty Tijbosch studeerde aan de Akademie voor de Beeldende Kunsten in Utrecht, en vervolgens aan het Grafisch Lyceum wat de basis vormde om haar creativiteit verder te ontplooien.Inspiratie

Doordat ik in mijn jeugd veel tijd heb doorgebracht op het water is dit een thema dat vaak terugkomt in mijn schilderijen en vooral in mijn stenen beelden. Het is het verlangen, de heimwee naar varen, dat maakt dat ik die fascinatie wil verbeelden.

 

Ik ben geboren in 1969  in 's-Hertogenbosch als zusje van 2 oudere broers. Mijn vader was verzot op varen/zeilen. Diverse boten zijn er dan ook gepasseerd in mijn leven; het gezin werd ieder weekend, iedere vakantie naar Friesland gemanouvreerd waar we de Friese meren bedwongen. Tot ik als puber me hiervan los rukte en zelfstandig op vakantie wilde...ik zocht een zeilvakantie op...

Dit verleden heeft ervoor gezorgd dat er altijd een hang naar het water is gebleven. Het is de plek waar ik rust vind, waar ik in gedachten weg kan dwalen en soms een diepe heimwee oproept.

 

Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit maritieme thema vaakt opduikt in mijn werk. Het is een rode golf die door het oeuvre heen vloeit. Het blijft één van mijn grootste inspiratiebronnen.

 

 

Opleiding

1989-1991: Akademie voor de Beeldende Kunsten in Utrecht

1992-1994: Grafische School in Eindhoven

2004-2008: diverse schilder- en mixed media cursussen CKU.

2010-2013: workshops 'Schilderen vanuit de essentie' in Z-Frankrijk van Sietse Goverts

2016: workshops in hardsteen van Cees Meijer.

2017: lid van het beeldhouwcollectief Ruimte In Beeld in Nuenen.

 

Bezoek het atelier

Kunst bekijken op het internet is leuk maar het echte werk zien is een andere beleving. U bent altijd welkom het atelier te bezoeken. Laat even weten wanneer u wilt komen.

Atelier Ruimte in beeld

Dubbestraat 61, Nuenen