Kitty Tijbosch

Vrijheid in creatie


'Ik hou van creëren; ik hou van het proces dat er iets uit mijn handen onstaat wat er nog niet was. Dat speelde zich altijd vooral af op het platte vlak, met tekenen, schilderen en vormgeven.

 

In juni 2015 ben ik gaan beeldhouwen in steen, een materiaal dat me goed bleek te liggen. Een strakke vormgeving en sterk lijnenspel laten mijn achtergrond zien als grafisch vormgever.

 

Mijn eerste thema werd (zeil)boten. Dit komt doordat ik als kind hiermee ben opgegroeid. Het blijkt een goede inspiratiebron en het is fijn de herinneringen en het gevoel vast te houden d.m.v. deze beelden.

 

Ook het thema vogels, in meer of mindere mate geabstraheerd, neemt een belangrijke plaats in. In dit thema blijkt genoeg ruimte voor het ontdekken en ontwikkelen van mijn vormtaal.

 

Dit resulteerde in een derde thema: Hemelreikers.

Hierbij laat ik de figuratie volledig los laat en richt ik me op de symboliek en gevoelswaarden van de vorm. 

 

Beweging, stroming, ontwikkeling zijn onlosmakelijk verbonden met mijn werk. Alle thema's representeren het gevoel van vrijheid en avontuur.Inspiratie

Doordat ik in mijn jeugd veel tijd heb doorgebracht op het water is dit een thema dat vaak terugkomt in mijn schilderijen en vooral in mijn stenen beelden. Het is het verlangen, de heimwee naar varen, dat maakt dat ik die fascinatie wil verbeelden.

 

Ik ben geboren in 1969  in 's-Hertogenbosch als zusje van 2 oudere broers. Mijn vader was verzot op varen/zeilen. Diverse boten zijn er dan ook gepasseerd in mijn leven; het gezin werd ieder weekend, iedere vakantie naar Friesland gemanouvreerd waar we de Friese meren bedwongen. Tot ik als puber me hiervan los rukte en zelfstandig op vakantie wilde...ik zocht een zeilvakantie op...eerst in Kerkdriel, later op de Waddeneilanden.

Dit verleden heeft ervoor gezorgd dat er altijd een hang naar het water is gebleven. Het is de plek waar ik rust vind, waar ik in gedachten weg kan dwalen en soms een diepe heimwee oproept.

 

Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit maritieme thema steeds vaker opduikt in mijn werk. Het is een rode golf die door het oeuvre heen vloeit. Het blijft één van mijn grootste inspiratiebronnen.

 

 

Opleiding

1989-1991: Akademie voor de Beeldende Kunsten in Utrecht

1992-1994: Grafische School in Eindhoven

2004-2008: diverse schilder- en mixed media cursussen CKU.

2010-2013: workshops 'Schilderen vanuit de essentie' in Z-Frankrijk van Sietse Goverts

2016: workshops in hardsteen van Cees Meijer.

2017: lid van het beeldhouwcollectief Ruimte In Beeld in Nuenen. Zie www.ruimteinbeeld.nl

 

Kom eens kijken!

Kunst bekijken op het internet is leuk maar het echte werk zien is een andere beleving. U bent altijd welkom het atelier te bezoeken. Laat even weten wanneer u wilt komen.

Atelier Xplore

Crommenacker 4

5737 RP Lieshout

info@ditismijnfeestje.nl

www.instagram.com/kittytijbosch